Chocolate Peanuts Salted Caramel Bars

17 February 2013

Deze bars zijn de grootste calorieënbommen die ik ooit heb gemaakt maar ze zijn het meer dan waard kan ik je vertellen. Je begint met een laag krokante koek, daarboven komt een heerlijke laag karamel met gezouten pinda’s en dan een dikke laag chocolade met een snuf zeezout. Zoet en zout, ik houd ervan! Een naam voor deze hemelse zoete chocolade bommen verzinnen, vond ik lastig. Huisgemaakte snickers worden ze ook weleens genoemd maar zonder de laag nougat klopt het niet helemaal. Ah fijn, het maakt niet uit, geef ze een naam maar maak ze eerst ;-)

What goes in?

Koeklaag

180 gram Bloem
70 gram Rietsuiker
1 theelepel Vanille extract
100 gram Roomboter
Halve theelepel zout

Karamellaag

één blik gecondenseerde melk
50 gram Roomboter
4 eetlepels Donkere basterdsuiker
160 gram Gezouten Pinda’s

Chocoladelaag

150 gram Melkchocolade
100 gram Pure Chocolade
Snuf grove Zeezout

3,2,1: Let’s Cook!

1. Meng de boter, suiker, bloem, vanille en zout samen tot het een deeg vormt. In het begin lijkt het heel erg droog maar heb geduld, het wordt vanzelf een deeg.

2. Verwarm de oven voor op 175 graden.

3. Bekleed een vierkante brownie vorm met bakpapier en verdeel het deeg hierin. Bak de koeklaag in 17 minuten in de oven tot het mooi goudbruin is. Laat de koeklaag goed afkoelen.

4. Smelt de roomboter in een pan en voeg hieraan de gecondenseerde melk en basterdsuiker toe. Zet het vuur op middenhoog en klop met een garde. Zorg ervoor dat je blijf kloppen anders zal de bodem verbranden. Blijf kloppen met een garde voor ongeveer 20 minuten. De karamel is klaar als het mooi goudkleurig is en voldoende is ingedikt. Als de karamel klaar is, kunnen de pinda’s toegevoegd worden.

5. Verdeel de karamel over het koek en verdeel deze gelijkmatig. Zet het nu voor twee uurtjes apart tot de karamel voldoende gestold is.

6. Smelt de chocolade au bain marie en verdeel dit over de karamellaag. Laat dit een half uur stollen en strooi naar smaak grove zeezout over de chocoladelaag.

7. Laat het geheel nog een uurtje stollen en snijd deze vervolgens in 20 stukjes.

Enjoy!

Shirley Mok